Watersporters moeten dit vaarseizoen extra oppassen, want sommige boetes voor overtredingen op het water zijn dit jaar extreem verhoogd. De duurste boete wordt die voor het varen zonder geldig Klein Vaarbewijs. Deze overtreding gaat in 2012 maar liefst € 500 kosten. Vorig jaar werd dit feit bij 218 watersporters geconstateerd en toen met een bedrag van € 420 bestraft. Volgens het OM is een verhoging van 20 % normaal.

Wie als hufters op het water worden beschouwd, is af te lezen aan de overtredingen waarvoor de boetes dit jaar extreem zijn verhoogd. De sanctie op het varen met een jetski op plekken waar dat verboden is, wordt namelijk met 45 procent verhoogd van €180 tot maar liefst €330. Uit cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau, dat in Nederland de boetes int, blijkt echter dat er in 2011 slechts 2 keer een boete voor deze overtreding aan jetskiers is uitgedeeld.

Vorig jaar werden in totaal 3.910 boetes op het water uitgedeeld. Verreweg de meeste watersportbekeuringen werden voor snelheidovertredingen gegeven. Daarna zijn de meeste bonnen geschreven voor het niet dragen van het zogenaamde dodemanskoord. Ook leidt het niet beschikken over de juiste papieren en/of uitrustingseisen, vooral bij snelle motorboten, vaak tot een gele prent. Van de 81 soorten overtreding die vorig jaar werden beboet, zijn er 40 die minder dan tien keer per jaar zijn geverbaliseerd.

Reactiemogelijkheid uitgeschakeld