Team Boskalis wist zich in de eerste helft van het zeilseizoen 2011 in de top vijf van de catamaranwereld te nestelen. Recent eindigden Pim Nieuwenhuis (Enkhuizen) en Ferdinand van West (Bloemendaal) als vijfde bij het WK F18 in Hongarije. Dat was ook de plek die Gunnar Larsen (Scheveningen) en Sam Frank (Rotterdam) bij de Ronde om Texel behaalden. Hun Australische teamgenoten Adam Beattie en Jamie Leitner pakten op Texel brons bij het Open NK Catamaranzeilen 2011.

‘Het waren redelijk moeilijke omstandigheden, dus we hebben best goed gevaren”, zei Van West na afloop van het WK F18 op het Balatonmeer. Na zes moeizame kwalificatieraces kon de vloot van 101 boten worden opgedeeld in goud en zilver. Pas op de slotdag konden vier finale races plaatsvinden, die de einduitslag bepaalden. ‘Er stond die vrijdag weliswaar wind, maar de condities waren nog steeds gek met grote drukverschillen en draaiingen”, aldus team captain Gunnar Larsen. Nieuwenhuis en Van West persten er een vijfde plaats overall uit.

Van West: ‘In de laatste twee wedstrijden kwamen we niet zo mee en dat heeft ons van het podium gehouden. Toch zijn we redelijk tevreden met dit resultaat, want we hadden tot dan toe een moeizaam seizoen achter de rug. Het is goed dat alles bij dit WK te samen kwam. Als je de finals op één dag vaart, is het verschil tussen winnen en vijfde/zesde worden maar klein.”

Teleurstelling en tevredenheid

Zelf eindigde Larsen met Sam Frank als dertiende bij het WK: ‘Ik ben eigenlijk teleurgesteld, maar Sam is blij. Vooral omdat we die laatste dag netjes over de baan zijn gegaan en niet in de problemen zijn geraakt. De top vijf van het evenement heeft gedaan, wat van hen werd verwacht. Zij bleken het allerbeste in risico’s inperken. Toch vind ik dat het WK nooit meer op zo’n locatie gehouden mag worden, want het is gewoon niet representatief wat daar gebeurde. Adam en Jamie waren serieus teleurgesteld. Zij hadden een top vijftien in het vizier. Gezien hun sterke voorseizoen moest dat kunnen. Het werd een 21ste plek.” Veenman en De Waard werden 22ste. Larsen: ‘Zij presteren goed. Ik zie ze per evenement groeien en ze zijn professioneel bezig. Bovendien hebben ze plezier en dat vind ik belangrijk.”

Texel

De fameuze Ronde om Texel kampte dit jaar ook al met bizarre omstandigheden. Er stond een stevige zuidwestenbries, die van de spinnakerstart voor velen een spannende uitdaging maakte. Jorden Veenman en Frank de Waard gingen vlak voor de start in een ontwijkmanoeuvre om en verspeelden daarmee een mogelijke topklassering. Larsen en Frank kwamen wel voortvarend van de lijn en passeerden de vuurtoren als eerste F18 en als leider op handicap. Op het Wad wachtte echter het volgende obstakel, dat voor menigeen een breekpunt werd. Er stond nauwelijks water op de zandplaat, waardoor veel boten vastliepen en omgingen. Larsen: ‘Coen de Koning en Mischa Heemskerk zijn er overheen gestuiterd, terwijl wij het niet zo handig deden. Uiteindelijk lagen we derde F18 en hebben we die positie vast kunnen houden.” Nieuwenhuis/Van West werden tiende en Beattie/Leitner twaalfde. Veenman (Rotterdam) n De Waard (Barendrecht) sleepten er een 26ste plek uit.

Naseizoen

Larsen toont zich tevreden over waar Team Boskalis 2011 nu staat: ‘De team spirit is super en er wordt veel kennis gedeeld. Pim en Ferdinand hebben bij het WK de eer hoog gehouden. Adam en Jamie zijn nu weer terug naar Australië, want hun visum liep af. We nemen momenteel even wat afstand en dan gaan we ons op het naseizoen voorbereiden. Er zijn genoeg mooie potten, zoals de Westland Cup, het NK F18 en de Italiaanse F18 kampioenschappen op het Gardameer. We gaan in ieder geval op jacht naar de Nederlandse F18 titel.”

Over Boskalis

Koninklijke Boskalis Westminster N.V. is een toonaangevende internationale dienstverlener op het gebied van baggeren, maritieme infrastructuur en maritieme diensten. Wij leveren wereldwijd creatieve en innovatieve totaaloplossingen voor infrastructurele uitdagingen in maritieme gebieden, kuststreken en rivierdelta’s met ondermeer de aanleg en onderhoud van havens en vaarwegen, creatie van land in water en bescherming van kusten en oevers. Met de activiteiten van SMIT leveren wij een breed spectrum aan maritieme diensten en hebben daarnaast strategische partnerships in het Midden-Oosten (Archirodon) en in de offshore dienstverlening (Lamnalco). Wij hebben belangrijke thuismarktposities in Europa en daarbuiten, beschikking over een veelzijdige vloot van meer dan 1.000 units en zijn actief in circa 65 landen, verspreid over zes continenten. Boskalis heeft inclusief haar aandeel in partnerships circa 14.000 medewerkers in dienst. In 2010 vierde Boskalis haar 100-jarig bestaan.

Bron foto:  Bootinbeeld.nl

Reactiemogelijkheid uitgeschakeld