De Finse werf Nautor’s heeft met de voltooiing van het 2000e Swan zeiljacht een totaal van bijna 30 kilometer aan boten geproduceerd. Vorige week heeft het bedrijf de 2000e geproduceerde Swan te water gelaten. Deze Swan 905 genaamd Freya werd op de werf in Pietarsaari, Finland gedoopt. De Freya is een 90 voet jacht dat door de werf als iconisch voor de Swan lijn wordt bestempeld.

In de afgelopen 46 jaar heeft de werf een enorme reputatie op het gebied van zeiljachten opgebouwd. Sinds de eerste Swan in 1967 werd gelanceerd zijn er 95 verschillende modellen uitgebracht, gemiddeld twee per jaar dus.  De allereerste Swan was de Tarantella, een 36 voeter, getekend door de legendarische Amerikaanse ontwerpers Sparkman & Stephens. De werf heeft dit eerste geproduceerde jacht teruggekocht. Het is nog altijd in perfecte conditie en zeilt nog regelmatig in de wateren rond de werf rond.

In 1981 werd German Frers als ontwerper aangetrokken. Deze Argentijn van geboorte werkt met zijn designbureau nog altijd samen met Swan. Ook het huidige topmodel, de Swan 105 komt van de Frers tekentafel.

Reactiemogelijkheid uitgeschakeld