De Italiaanse bouwer van motorjachten Fiart Mare heeft het nieuwste model (de 4tFOUR) uitgerust met het revolutionaire bussysteem van het Nederlandse bedrijf Capi2.

“We zijn erg blij met hun keuze,” vertelt Tijmen Harberink, operational manager van Capi2 Nederland BV. “Fiart Mare staat bekend om de keuze voor innovatieve technologieën zoals het Capi2-systeem. Zo waren zij bijvoorbeeld de eerste Europese werf die een schip geheel van fiberglas produceerde.”

Het 12V-24V/220V Capi2-bussysteem is gebaseerd op intelligente bustechnologie. Harberink legt uit: “Een of meer ringleidingen worden in het schip aangelegd. Nodes (elektronisch gestuurde powermodules) worden op deze ringleiding gemonteerd. Deze nodes voorzien de lampen, instrumenten en pompen van de juiste hoeveelheid stroom. Iedere node is voorzien van een chip die communiceert met het Capi2-bedieningspaneel of touchscreen en geeft de klant de exacte status door van alle stroomverbruikers aan boord.”

Fiart

Michele Illiano, productiemanager van Fiart Mare, benadrukt hoe enthousiast men is over de installatie van het Capi2-bussysteem in de 4tFOUR: “Ons doel is een elektrisch systeem te gebruiken dat eenvoudig te installeren maar ook te onderhouden moet zijn en tegelijkertijd ook moet fungeren als een geïntegreerd controlesysteem. Met Capi2 is ons dat gelukt. Nu kunnen we onze klanten de meest geavanceerde technologie aanbieden die momenteel verkrijgbaar is en die ook nog eens eenvoudig te gebruiken is.”

Fiart Mare produceert jaarlijks 150 schepen die variëren van 23ft tot 50ft. De 50.000 m2 grote werf bestaat uit negen fabrieksonderdelen en er zijn 120 mensen werkzaam. In de 45-jarige historie van de werf zijn er 120 verschillende modellen gebouwd.

Reactiemogelijkheid uitgeschakeld