De superjachtwerf Hakvoort uit het Noord-Hollandse Monnickendam heeft onlangs haar loods uitgebouwd zodat ze nog grotere jachten kunnen bouwen. Om de hevige concurrentie in Nederland bij te blijven kan Hakvoort tegenwoordig tot 58 bij 11,6 meter en 1.000 ton bouwen.

Binnen de superjacht industrie is Nederland een erg belangrijke speler. Zowel in 2011 als in 2012 staat Nederland tweede op de wereld ranglijst van superjacht bouw. De trend zorgt er op dit moment voor dat vooral Amerikanen, Russen, Arabieren en mensen uit het oostblok steeds grotere jachten bestellen.

Hakvoort heeft van oudsher het “probleem” dat ze midden in het oude centrum van het mooie IJsselmeer plaatsje Monnickendam gevestigd zijn. Veel klanten van de werf vinden het natuurlijk geweldig om hun nieuwe superjacht in dit karakteristieke Hollandse stadje te komen bekijken, maar Hakvoort is hierdoor wel strikt aan bepaalde afmetingen gebonden. In 2009 verhoogde de werf het plafond van de grootste loods al voor de bouw van een jacht, maar de lengte was altijd nog beperkt tot maximaal 50 meter bij 9,6 meter breedte. Ook het maximale gewicht is nu twee keer zo hoog van 500 ton tot 1.000 ton.

Reactiemogelijkheid uitgeschakeld