Eigenaar Yvo Schotman van Tenderline verkocht niets op een slecht bezochte Hiswa, maar blikt toch tevreden terug. “Rechtstreeks boten verkopen op een beurs is niet meer van deze tijd”, zei hij tegen Het Financieele Dagblad.

Tussen de 500 boten in de RAI in Amsterdam waren afgelopen week voor het eerst de luxe aluminium motorboten van Tenderline te bewonderen. Als een proefvaart dit weekend een succes wordt, heeft het bedrijf uit Wijdenes één boot verkocht. Schotman: ‘Direct verkopen is niet meer van deze tijd. Vorig jaar verkocht ik na een botenbeurs in Düsseldorf pas na twee maanden drie boten. Ik weet pas over enkele maanden of het een goede Hiswa is geweest.’

Vorig jaar kon Schotman dankzij overheidssubsidie zijn boten tonen op de grootste Europese botenbeurs in Düsseldorf. Omdat die geldbron is opgedroogd, koos de ondernemer dit jaar voor de Hiswa. De Amsterdamse watersportbeurs heeft echter flink last gehad van de recessie. Met 41.000 bezoekers dit jaar heeft de beurs er 7.000 minder getrokken dan afgelopen jaar.

Toch is organisator RAI tevreden, gezien de moeilijke economische omstandigheden. ‘Een beurs is een afspiegeling van de markt en dat ook de watersport te maken heeft met economische tegenwind is geen nieuws meer. Er is wel goed verkocht,’ zegt een woordvoerder.

Schotman twijfelt aan die uitspraak. ‘Als je veel kwasten verkoopt om het dek te schilderen dan heb je ook veel verkocht, maar ik denk niet dat er veel boten zijn verkocht. Veel botendealers spelen blufpoker. Consumenten gebruiken de beurs om zich te oriënteren en zijn voorzichtig. Zeker voor de wat duurdere boten is de financiering vaak lastig rond te krijgen.’

Tenderline speelde met de G7 in op de economische malaise. Die in vergelijking met veel concurrenten betaalbare boot kende een uitstekend debuut op de Hiswa. ‘Een rolstoelgebruiker zei de boot direct te kopen ik er een oprijklep in zou maken. Bij de botenverhuurders was belangstelling vanwege de robuustheid en ruimte. Als ik dit jaar niet een paar G7’s verkoop dan snap ik het niet,’ zegt Schotman.

Reactiemogelijkheid uitgeschakeld