Portret van Laura Dekker het zeilmeisje.

Bij uitgeverij De Alk & Heijnen is een boek verschenen over Laura Dekker, het ‘zeilmeisje’ dat als jongste solozeiler rond de wereld wilde zeilen.
Het is geschreven door haar oma Riek Dekker. Het boek met de titel Zeilmeisje Laura Dekker beschrijft de passie van de 14-jarige voor het zeilen maar ook haar aanvaringen met allerlei instellingen, nadat haar plannen in 2009 bekend werden. “Het gaat over haar gevecht met Bureau Jeugdzorg en de Raad voor de Kinderbescherming,” aldus een woordvoerder van de uitgeverij. Het boek verhaalt over de ‘immense teleurstelling’ van Laura als ze te horen krijgt dat ze haar wereldreis voorlopig kan vergeten. “Naarmate het bureaucratisch net zich om haar sluit, verliest Laura bijna haar levenslust.” De vlucht in december naar Sint Maarten komt aan bod alsook de uitspraak van de rechtbank in Middelburg over de door de Raad voor de Kinderbescherming geëiste verlengde ondertoezichtstelling.

Uiteindelijk gaat er bij Laura een knop om, zo schrijft haar oma. “Ze vindt haar vechtlust terug. Ze zorgt voor een nieuwe boot, een flinke tweemaster. Ze volgt allerlei cursussen en zeilt in juni 2010 in een weekend op en neer naar de Engelse oostkust om te bewijzen wat ze kan.” Laura’s oma is haar biograaf, maar het is het
verhaal van het meisje zelf, benadrukt de uitgever. “Ze heeft het verhaal zelf gelezen en is overal mee akkoord.”

Reactiemogelijkheid uitgeschakeld