De nieuwe CEO van Apple, Tim Cook, heeft zonet de nieuwe iPhone voorgesteld. De verwachtingen waren hooggespannen en ondanks de geruchten over twee nieuwe toestellen is het toch bij één gebleven: de iPhone 4S. De voorstelling van de nieuwste iPhone was het centrale thema van deze keynote, maar er was ook plaats voor een witte iPod touch, een prijsdaling van de iPod Nano, enkele nieuwe applicaties en de voorstelling van iOS 5.0 en iCloud.

iPhone 4S
Het belangrijkste van de avond was natuurlijk de voorstelling van de nieuwe smartphone van Apple. Ondanks de hoge verwachtingen, bleef het bij de lancering van de iPhone 4S. Hoewel er uiterlijk geen vernieuwingen zichtbaar zijn, is de iPhone volledig vernieuwd aan de binnenkant. Naast een nieuwe chip, is er ook een verbeterd antenne-systeem en zal de batterij langer meegaan. Ook de camera in het toestel is volledig vernieuwd. De iPhone 4S zal een 8 megapixel-camera aan boord hebben en het zal mogelijk zijn om video’s te maken in de hoogste HD-kwaliteit.

De iPhone 4S zal in ons land beschikbaar zijn vanaf 28 oktober, twee weken na de lancering in Amerika, Duitsland, Frankrijk en enkele andere ‘grote’ landen.

Persoonlijke assistent
Eerder deze week waren er al enkele analisten die berichtten over de nieuwe spraaktechnologie die aanwezig zou zijn in de nieuwste smartphone van Apple. Dankzij de overname van Siri, een zoekrobot die werkt op basis van spraaktechnologie, zal de iPhone bijna volledig met de stem te bedienen zijn.

Naast routebeschrijving, beurscijfers en weerberichten opvragen zal het ook mogelijk zijn om specifieke vragen te stellen. Ook het beantwoorden van een SMS en het toevoegen van afspraken zal mogelijk zijn via Siri, de persoonlijke assistent van de iPhone 4S.

Nieuwe apps
De meeste nieuwe applicaties werden eerder al voorgesteld tijdens de bekendmaking van iOS 5.0. Naast iMessage, een applicatie die het mogelijk maakt om gratis berichten te sturen naar anders iOS-gebruikers, werd ook Newsstand voorgesteld. Deze virtuele kiosk verzamelt dag- en weekbladen, zodat het niet meer nodig zal zijn om voor ieder tijdschrift een aparte applicatie te installeren.

Toch lanceerde Apple vandaag nog enkele nieuwe programma’s. Met Cards zal het mogelijk worden om persoonlijke postkaarten te versturen. Dit kan gratis via mail, maar voor $4,99 wordt het kaartje ook uitgeprint en op de post gedaan.

iCloud
Een andere nieuwigheid is de clouddienst van Apple, iCloud. Daarmee wordt het mogelijk om foto’s, bestanden, afspraken en agenda’s gratis te synchroniseren tussen je verschillende iOS-apparaten. Met iTunes Match, een andere dienst binnen iCloud, zal het mogelijk worden om altijd en overal je muziek te beluisteren. Voor $24,99 per jaar zal de dienst alle songs uit je iTunes-bibliotheek aanbieden, ook de songs die niet aangekocht zijn via de iTunes Store. Momenteel is die dienst enkel in Amerika beschikbaar.

Reactiemogelijkheid uitgeschakeld